20 år med lynraskt nett fra Vesterålskraft bredbånd

VKBB ansatte-feirer 20 år
Foto: Ansatte i Vesterålskraft Bredbånd feirer 20 år

–Jeg vil hevde at vi hadde hatt større fraflytting og færre bedrifter i Vesterålen dersom vi ikke hadde bygget fiber i 2004.

Vesterålskraft bredbånds første daglig leder, Torbjørn Åsbakk, ser seg tilbake.
–Da vi begynte i 2004 så vi det tydeligst på bedrifter i distriktene. Flere kom til oss og hadde akutt behov for skikkelig internettforbindelse og hvis de ikke fikk det måtte de flytte virksomheten.

I dag er fortellingen om Vesterålskraft bredbånd en suksesshistorie hvor raskt, stabilt og sikkert nett er blitt samfunnskritisk infrastruktur. Det var det nemlig ikke mange som så for seg for 20 år siden.

–Vårt samfunnsoppdrag er å sikre en god infrastruktur, som gjør Vesterålen til et godt sted å bo og å drive næring.

Nå i jubileumsåret 2024 kan vi stolt si at vi har lykkes med dette. I år har vi 6500 kunder og vi har fått tilbakemeldinger om en enorm betydning for næringsutvikling og bolyst, sier Ronny Amundsen, daglig leder i Vesterålskraft Bredbånd.

VKBB 20 år

I dag mener mange at fiberbredbånd er like viktig som strøm og vann, sier Amundsen, som har vært daglig leder siden 2019

De første 20 år og framsynte eiere

Halvard S. Pettersen, administrerende direktør i Vesterålskraft AS forteller om starten:

–I 2002/03 satt ordførerne i Sortland, Øksnes og Bø i konsernstyret, da det ble vedtatt å bygge fiberforbindelse mellom de tre kommunene.

Som daglig leder i Vesterålskraftkonsernet fikk han oppdraget å utrede bredbåndsatsing i regionen.

–Det var ingen som så for seg at fiber skulle bli så viktig. Det vi kan feire i 20 årsjubileet er langt utenfor det vi så for oss da vi startet. Digitaliseringstakten i Norge har vært stor på disse 20 årene. I dag har Vesterålskraft Bredbånd en dekningsgrad på nærmere 90 % i vår region.
Betydningen dette skulle få for innbyggere og næringslivet kunne vi ikke se omfanget av da vi startet.

For tjue år siden ble det bygget nytt høyspentnett mellom Sortland og Bø og Øksnes. Da var det noen smarte personer som så inn i framtida. –Vi hadde noen framtidsrettede eiere som bestemte at vi skulle bygge fibernett og legge fiberkabel sammen med høyspenten, sier Amundsen.

Torbjørn Åsbakk var daglig leder i Vesterålskraft bredbånd helt fram til 2019

–Da jeg startet var det null ansatte, null kunder, null omsetning, men det var vedtatt utbygging av fibernett.
Det var stor uvisshet om dette var kommersielt riktig å gjøre – kom vi til å tjene penger?

VKBB ansatte-feirer 20 år

Første salgsmøte.

–Folk gikk mann av huse. Behovet for internett var der. Det var positivitet og forventinger og ikke minst var Vesterålskraft godt kjent i lokalsamfunnet.
At det var det lokale kraftlaget som skulle komme med fiber og TV-løsning ble veldig godt mottatt.
Vi fikk en meget god start. Det hadde nok ikke vært den samme oppslutningen om vi kom fra en av de store nasjonale aktørene.

I 2004 hadde Telenor monopol, og med sin kobberkabel, som opprinnelig var lagt ut for fasttelefon, kunne de ikke konkurrere med fiberbredbånd.

Vesterålskraft kom med en helt ny teknologi – den fiberoptiske kabelen.
En tynn kabel, som sender lys, med lynrask hastighet – et superbredbånd som også er skalerbart og bygd for fremtiden.

–Vi solgte og bygde ut parallelt i det som da var de tre eierkommunene våre.
Vi kunne ha valgt ut «indrefileter» og bygd ut disse først men det ville ikke eierne våre akseptert, forteller Åsbakk.

Norges raskeste

En annen suksessfaktor for Vesterålskraft bredbånd er partnerskapet med Altibox.

–Vi tok tidlig et strategisk valg: Vesterålskraft bredbånd skal bygge fiberinfrastruktur, ikke innhold, sier Amundsen

I dag tilbyr Altibox/Vesterålskraft Bredbånd både private og bedrifter Norges raskeste bredbånd og en komplett TV-, strømme- og app-løsning.

Partnerskapet

–Partnerskapet med Altibox har vært avgjørende viktig for oss disse 20 årene, sier Amundsen.

I oppstarten tok vi et aktivt valg om at vi bare skulle bygge infrastruktur. Vi skulle bare strekke stamfiber og koble på privat- og bedriftskunder. Gjennom partnerskapet med Altibox kunne vi kan tilby innhold, som TV og raskt, stabilt og sikkert internett.

Torbjørn Åsbakk forteller om et offensivt næringsliv som i starten gjorde Vesterålskraft bredbånd til en pioner i Altibox-partnerskapet.

–Vi var først ut i Altibox-partnerskapet med å selge og koble opp bedrifter. Faktisk så tidlig at når vi hadde koblet opp de første bedriftene, fikk vi beskjed fra Altibox om å avvente,  for Altibox var ikke klar.
Selv om vi er en liten Altibox-partner, hadde vi lenge flest bedrifter oppkoblet.

Robus nett - over 20 år med lokal kunnskap

Siden Vesterålskraft Bredbånd ble etablert i 2004 har selskapet lagt 250 km stamfibernett i Sortland, Bø og Øksnes.

–I starten var dette pionerarbeid. Det var ingen selvfølge at fiber var rett å satse på, sier Amundsen, som hadde jobbet som montør på strømnettet i region før han begynte med bredbånd. Han kjente derfor meget godt til områdene som nå skulle få fiber.

–En viktig faktor da vi startet var vår grunnkompetansen på områder og lokale forhold, risiko, sårbarhet, hvordan skulle vi strekke fiber, hva var best? Noen ganger hang vi fiber i høyspent og lavspent, andre plasser gravde vi i bakken.

Bygger organisasjonen

Vesterålskraft bredbånd vokste raskt ut av Vesterålskraft, en organisasjon som hadde lang fartstid som monopolist.
Allerede i 2005 dannet de et offisielt – kommersielt selskap. Det var noe helt nytt.

–Vesterålskraft bredbånd ble et friskt pust for hele konsernet. Vi måtte ha kunden i sentrum, tenke nytt, kommersielt og markedsorientert. Det virket positivt inn på hele konsernet, sier Halvard Pettersen.

I starten var det fokus på salg og utrulling av fiber.
–Vi gikk ganske hardt ut og vi hadde mange innleide selgere med på laget. 
Vi var tydelige på at vi skulle være en liten organisasjon og heller være få ansatte og kjøpe inn tjenester, både fra Altibox og fra lokale leverandører, forteller Torbjørn Åsbakk.

–Vi har i alle år brukt lokale entreprenører og innleide montører. På den måten har vi også lagt mye igjen i lokalsamfunnet.
I mange tilfeller tok kunden selv spaden og gravde på egen eiendom og inn til husveggen. Det var viktig for å for fortgang på utrulling av fiber, men også en fin måte å få ned etableringskosten for kunden, sier Ronny Amundsen.

I 2009 genererte Vesterålskraft bredbånd for første gang overskudd.

–I mange år har Vesterålskraft bredbånd hatt solide økonomiske resultater som har gitt gode bidrag til både konsern, kommunene og eiere våre, sier Pettersen.

Best i Norge

Altibox har de mest fornøyde kundene.
EPSI Norge har målt kundetilfredshet i bredbåndsbransjen helt siden 2007. De fleste årene har Altibox hatt landets mest fornøyde kunder både innen bredbånd og TV.
Senest i år ble Altibox kåret til nummer 1 i privatmarkedet i bredbåndsbransjen.

Ronny Amundsen sier dette om fornøyde kunder og  partnerskapet med Altibox:

–Vi er tett på kundene. Kundene har fått det de ønsker seg og forventer. Teknologien fungerer. Innholdet er godt.
I Vesterålen kommer i tillegg dette med at vi har et lokalt kundesenter. Vi er lokal og nær, og vi er en tydelig medspiller i lokalsamfunnet her vi bor. EPSI-undersøkelse viser også at kundene våre får god hjelp og veiledning når det er noe som ikke fungerer.

Neste 20 år

I 20 år har Vesterålskraft bredbånd bokstavelig talt, med stamfiber til hele regionen, lagt et grunnlag for framtida for både private og bedrifter.

Vi går spennende tider i møte
–Fiberinfrastrukturen kommer aldri til å være bortkastet.  Det er enormt mye som skjer på den digitale siden. Alt ligger dermed til rette for mange nye tjenester som KI (kunstig intelligens), roboter og ny velferdsteknologi.

Mange bedrifter flytter både tjenester og funksjoner opp i skyløsninger.
Lokale bedrifter bruker allerede fiber til å drifte, overvåke, vedlikeholde og oppdatere sine systemer. Jeg tror også det kommer til å skje mye med såkalte smarthjem, hvor det meste vil styres fra nett. Pandemien viste oss hvor viktig godt nett også er for hjemmeskole og hjemmekontor.

Fokuset fremover
–Lokalt er vårt fokus å drifte og styrke fibernettet, oppgradere utstyr og sørge for at vi har et sikkert fibernett som har god kapasitet.  
I samarbeid med Altibox skal vi fortsette å gi våre kunder de beste innholdsløsningene, sier Amundsen.

Vesterålskraft Bredbånds historie:

2002/2003
Styret i Vesterålskraft, ved de daværende eierne, kommunene Sortland, Øksnes og Bø, vedtar at det skal bygges fiberstamnett i Sortland, Bø og Øksnes. Stamfiber ble hengt på høyspent fra Sortland til Bø og Øksnes.
2004
Februar: Avtale inngås med Lyse Tele ( Altibox). I april gjennomføres første salgsmøte. I juni starter utbygging av aksessaksessnett og allerede 09. september er første privatkunde koblet opp. 15. september kobles første bedrift opp
2005
Vesterålskraft Bredbånd blir eget AS
2009
Vi har nådd 2000 kunder, og for første gang generert overskudd i bedriften
2019
5000 kunder
2024
I år har vi 20 års jubileum. Vesterålskraft Bredbånd har nå ca 6500 kunder, 9 ansatte, ca 90% dekningsgrad i våre kommuner. Vi har investert over 276 millioner NOK i infrastruktur siden 2004
Previous slide
Next slide

Vesterålskraft AS eies i dag av Sortland kommune og Lofotkraft AS og er organisert etter en holdingmodell med
Vesterålskraft AS som morselskap og med datterselskapene Vesterålskraft Bredbånd, Vesterålskraft Eiendom,  Vesterålskraft Varme, Vestall  og Vesterålskraft Produksjon.