Anita og Anders var første bredbåndskunde

Første bredbåndskunde

Foto: Tore B,  Visual days
Første bredbåndskunde

Ronny Amundsen kom med blomster til sin aller første bredbåndskunde, og fikk et godt innblikk i hvordan raskt nett fra Vesterålskraft bredbånd har endret folks liv – og skapt nye muligheter.

Det er spennende å komme hjem til våre kunder og høre hvor mye som har skjedd på disse 20 årene, sier Ronny Amundsen, daglig leder i Vesterålskraft bredbånd.

9. september i 2004 ble Anita og Anders Johnsen på Straume i Bø den aller første bredbåndskunden som fikk fiberbredbånd fra Vesterålskraft bredbånd.

Første bredbåndskunde
I 2004 gravde Anders selv grøft med et rør klar for fiber inn til huset. –Det var, og er, en fin måte å få ned oppstartskostnaden for kunden sier Amundsen.

Man tenker ikke over det før man er blitt vant til det, sier Anders og fyller opp med kaffe.

–Når vi snakker sammen her nå, ser vi hvor mye som har skjedd. Nå forventer vi at nettet fungerer hele tiden – og det gjør det jo. Men det er rart å tenke tilbake på hvordan det var – og hvor mye enklere ting er i dag.

­–Jeg har fått meg en ny hobby, sier Anders: Fantasy League, både Eliteserien og Premier League. Det hadde ikke gått uten internett. Jeg har blitt så ivrig at jeg til og med følger med på YouTube, der flere blogger om Fantasy.

Første bredbåndskunde

Fra første bredbåndskunde

Utviklingen har gått veldig fort. Forventningene fra kundene har økt raskt. Bedrifter, offentlige virksomheter, kritiske samfunnsfunksjoner og alle innbyggere forventer raskt og stabilt nett, sier Amundsen, som har vært med helt fra starten av Vesterålskraft bredbånd.
–Vi fikk en fantastisk mottakelse for 20 år siden. Det var mange som ventet på raskt nett.

Før han begynte i bredbånd jobbet han med det lokale strømnettet for Vesterålskraft.
–At det var det lokale kraftlaget som startet med fiber ga oss en ekstra god velkomst, mener Amundsen.

Anders husker godt Vesterålskrafts salgsmøte på samfunnshuset.
–Ja, det var stor interesse. Vi hadde PC hjemme, men knapt nok internettforbindelse, vi hadde fasttelefon og TV via parabol. Vi så jo at dette var framtida.

–Vi kom med noe helt nytt. En ting var raskt internett, men vi solgte det vi kalte «trippel-play»: det var fasttelefon, TV og internett. Det var tre ting alle måtte ha, sier Ronny.

Det raske nettet var da 1 megabit. – Nå har vi 750 megabit, sier Anders.

Første bredbåndskunde

–Jeg styrer musikken via mobiltelefonen, sier Anders og legger til at det også blir en del netthandel. Jeg surfer og leser anmeldelser godt før jeg kjøper.

–Det sier alt om hvor mye vi nå bruker nettet sammenliknet med for 20 år siden, sier Ronny, og legger til at de fleste kuttet fasttelefon, og at mobilen er selve symbolet på den digitale utviklingen.

Framsynte eiere

For tjue år siden ble det bygget nytt høyspentnett mellom Sortland og Øksnes. Da var det noen smarte som så inn i framtida.
–Vi hadde noen framtidsrettede eiere som bestemte at vi skulle legge fiberkabel sammen med høyspenten, sier Amundsen.

20 år senere har Vesterålskraft Bredbånd 6500 kunder og merker en stadig økende digitalisering av samfunnet.

–Jeg er stolt over at vi har vært med  å legge til rette med infrastruktur som  har skapt bolyst og som har vært avgjørende for næringsutviklingen i vår region, sier Amundsen.

Frihet

Anita (63) og Anders (64) har begge jobbet i Bø kommune. Hun 44 år i barnehagen. Han 36 år som lærer. Nå er de pensjonister og nyter frihet, reiser og digitalt liv.

–Jeg husker tiden vi gikk ned til telefonkiosken for å ringe, ler Anders.

Nå har begge både smarttelefon og smartklokke.

–Hva bruker dere nettet til?

–Mye, sier begge og lister opp:

–Nyheter, bank, spiller bridge, kryssord, sosiale medier; Facebook, Instagram og Snapchat. Vi synes det er hyggelig å få bilder fra famille og venner.

Anders har alltid lyttet mye til musikk. Han har fremdeles vinylplater. Med Sonos kan han spille musikk trådløst via nett i hele huset.

–Jeg styrer musikken via mobiltelefonen, sier Anders og legger til at det også blir en del netthandel. Jeg surfer og leser anmeldelser godt før jeg kjøper.

Når de reiser styrer de varmen via nettet.
–Om vinteren, skrur vi ned varmen når vi reiser, og opp når vi er på vei hjem.

­–Jeg har fått meg en ny hobby, sier Anders: Fantasy League, både Eliteserien og Premier League. Det hadde ikke gått uten internett. Jeg har blitt så ivrig at jeg til og med følger med på YouTube, der flere blogger om Fantasy.

Norges raskeste

Gjennom partnerskapet med Altibox tilbyr Vesterålskraft Bredbånd både private og bedrifter Norges raskeste bredbånd og en komplett TV-, strømme- og app-løsning.

–Partnerskapet med Altibox har vært en viktig suksessfaktor disse 20 årene, sier Amundsen. I oppstarten bestemte vi oss for at vi bare skulle bygge infrastruktur, strekke stamfiber og koble på privat- og bedriftskunder. Partnerskapet med Altibox gjør at vi kan tilby innhold, som TV, raskt, stabilt og sikkert nett.

Strømme-fremtid

Anders og Anita hadde i mange år TV-løsning levert av Altibox.
–Parabolen ble fort tatt ned, humrer Anders.

Samboerparet starter ofte dagen med kaffe og nyhetene på TV, men TV blir nok mest bruk til å se fotball.
–Jeg holder med både Glimt og Tromsø – det blir ofte Premier League, og Leeds!

Nå strømmer de mest.
–Det er veldig kjekt at vi kan se nyheter på TV når vi vil, sier Anita.

–Akkurat nå har vi ikke TV-løsning fra Altibox. Vi gikk mer og mer over til strømming. Da fikk vi også større hastighet. Nå har vi 750 megabit opp og ned.

Ronny Amundsen forteller om den nye TV-løsningen til Altibox, med egen portal, der kunden kan kjøpe apper og strømmetjenester.

–For mange kunder kan det være mer prisgunstig å kjøpe flere apper i vår TV-løsning, enn å bare ha bredbånd og kjøpe forskjellige strømmetjenester. I vår TV-løsning kan du hoppe ut og inn av apper alt etter hva du vil se. Du kan også ta med deg dekoder i bobil eller hytta, forteller Amundsen.

Lokal leverandør

–Vi har vært trofaste kunder. Det handler selvfølgelig om at det er bra tjenester, men det er også viktig at Vesterålskraft er en lokal bedrift som støtter lokalmiljøet, sier Anders, som har spilt flere hundre kamper for FK Luna , det lokale fotballaget.

–Ja, Vesterålskraft ønsker å engasjere seg i nærmiljøet og regionen, og vi har i mange år sponset FK Luna, og flere andre klubber i regionen. Det handler om å av gi tilbake. Vi ønsker å spille på lag. De frivillige er viktig for å skape bolyst, sier Amundsen.

Anita og Anders har bestemt seg for å reise mer, oppleve mer enn Vesterålen.

Anders tenker tilbake hvordan det var før 2004.
–Da fikk vi reisekatalog i posten, ringte inn bestilling, gikk i banken og betalte. Nå gjør vi alt her via pc eller mobil på trådløst nett.

Anders og Anita har også brukt digitale løsninger i jobben.
Både skole og barnehage i Bø kommunen har selvsagt fiber Vesterålskraft bredbånd.
–Først var det for å hente kunnskap. Etterhvert kom digitale plattformer, digitale lærebøker, utlevering og innhenting av elevarbeider, eksamener, vi lag ut karakterer, meldinger til elever og foresatte, forteller Anders.

Under pandemien sto han på hjemmekontoret og underviste.
–Heldigvis hadde vi brukt internett en del før pandemien. Via Teams hadde vi opprop ved skolestart,
elevene fikk oppgaver. Jeg underviste i spansk, og det var en fin anledning til å snakke med en og en, og i små grupper,
forteller Anders, som også har tatt etterutdanning via nett.

I den kommunale barnehagen i Straume der Anita jobbet, la de ut digital informasjon til foresatte, planer, bilder,
dokumentasjon, om hva barna hadde gjort gjennom dagen, beskjeder til foreldre, om barna hadde sovet, registrerte når barna var levert eller hentet.

–Tidligere skrev vi beskjeder på en tavle, den var det mange som gikk forbi. Nå ligger alt ute digital og foresatte kan til enhver tid se beskjeder. Det er klart det nyttig, sier Anita.

Neste 20 år

I 20 år har Vesterålskraft bredbånd bokstavelig talt, med stamfiber til hele regionen, lagt et grunnlag for framtida for både private og bedrifter.

–Fiberinfrastrukturen vi har bygget kommer aldri til være bortkastet. Vi synes det har skjedd mye på 20 år, og noen tenker at toppen en nådd. Med det er jo ikke sånn. Det er bare fantasien som setter grenser for hvor den digitale utviklingen har tatt oss videre de neste 20 årene, sier Amundsen.

Anita og Anders ser også utvikling i Bø.
–Det har vært en voldsom utvikling. Nå kan man sitte hvor som helst å jobbe, i mange forskjellige bransjer. Det ser vi flere eksempler på her i Bø, sier Anders.

Den første kunden, Anders Johnsen, avslutter på en god måte:
–Den teknologisk utviklinga har aldri gått så fort som i dag, med den kommer aldri til gå så sakte i framtida.